lördag 31 augusti 2013

Dagens

Räkmacka och äppelmarängtårta i på Fahlmans i Helsingborg. Risotto. Vin. Casewnötter i köket med bästa Spotify. Och en springrunda där någonstans mittemellan. Jag lever och jag är lycklig idag. 

fredag 30 augusti 2013

SMS

"Hej, är du ok? Ville bara be dig att inte ta upp det där m min vikt när vi inte är ensamma o kan prata. Det är jobbigt att bli en issue som folk pratar om...du har säkert erfarenhet av det själv. För så här är det; jag älskar att träna o äter nyttiga grejer. Balansen är svår att hitta men jag jobbar på det. På kort tid har jag hört fr flera att "gu vad du blivit smal" o jag kan tycka att det är konstigt att DET är ok. Att kommentera ngn som gått upp ett par kilo gör man ju inte. För mig räknas insidan o resten är ganska oviktigt.
Är inte ett dugg sur eller så på dig, men jag värnar om min självkänsla o prioriterar den. 
Massa kramar o ha en fin helg! ( jag ska käka kräftor😉)"

Vet inte om det kallas att fega ur, att messa sitt budskap. Men ibland mäktar man inte med att höra någons röst, orkar inte med att se hur ens budskap landar. Alltså formulerade jag mig i förkortad form och tryckte iväg det. Och dagen får fortsätta i mitt eget självvalda tempo. Slow, very slow motion.

torsdag 29 augusti 2013

EkoFunderar på varför det tar så hårt, vissa ord. Känsligheten där, den som sitter utanpå huden och gör att jag känner mig ifrågasatt. Något med en självkänsla som dock växt sig starkare, så stark att jag numera kan ställa dem jag vill till svars. Kan inte vara tyst, vägrar att hacka i mig övertrampen som kränker på riktigt. För övrigt bär jag idag med mig två saker; gåvan i form av de små miniekoäggen och de hemodlade druvorna,  och det här blogginlägget jag läste nyss. 

Nu ett glas vin med mitt livs kärlek.

Blixtvisit

Han skulle komma klockan åtta. Jag gick upp och gick med hundarna vid sju, åt frukost och satte mig att vänta. Kvart i tio dök han upp. Spisreparatören, som direkt deklarerade att han aldrig öppnat en sån modell som vår. Att han aldrig varit med om felet och att han inte fattade hur reglagen för ugnsvärmen funkade. Sen berättade han att strömställaren som han måste byta var restad och så åkte han igen.

Det var det det. Och grillsäsongen kommer att bli ovanligt lång känns det som.

onsdag 28 augusti 2013

Lite arg och ledsen

Har bara en sak att säga nu ikväll. Tycker inte det är ok att säga till någon att "det ser ut som du håller på att tyna bort". Möter jag någon som är åt det kraftigare hållet brukar inte jag poängtera det. Men åt andra hållet är det tydligen legitimt. Jag tränar och jag äter, och försöker ha bra balans. Punkt slut, godnatt.

Fick inspiration

Alltid samma sak, jag blir fast i en bok vill inte att den ska ta slut och för att lindra fallet beställer jag tre nya. Man kunde tycka att jag skulle börjat läsa Alice Munros "Kärlek vänskap hat" lite tidigare bara. Men ibland blir det så, först i går eftermiddag tog jag tag i den. Så bra hon skriver, novellkaraktärer som radas upp i kanadensiska miljöer. Trasiga känslor, fattiga tankar, avsaknad av samhörighet, sorg som saknar botten. Ska bli spännande att höra vad resten av mitt bokklubbsgäng tycker - ikväll.

Sen ska jag sitta och vänta på Simone de Beauvoirs "Mandarinerna", Knausgårds sista del och Gardell. Två jättetjocka och en liten tunnis. Sa jag att jag älskar att läsa? Vinner med hästlängder framför det mesta av annan kultur...

(Där i skuggan med te, perfekt plats för läsning.)

tisdag 27 augusti 2013

Roligt

Plockade bär idag. Inget jag normalt får för mig att göra, men jag har gått och kikat på de där revorna av björnbärssnår i några dagar nu under mina hundpromenader. Och så slog jag till idag. Liten spann (eller ja, det var en plastburk fr Ikea) och så in bland taggar och stickiga grenar och plockade väl ihop en liter. Snabbt gick det också. Annars är jag eventuellt urdålig på den sortens aktiviteter, hatar det långsamma, taggar i händerna och att det alltid blir en bottenskyla bär ungefär. Det var annorlunda idag. Varmt, doftade gott i skogen, och någon sorts lugn. Kanske händer det igen, hur som helst betydligt bättre än svampplockning. För det hatar jag på riktigt.

En annan rolig sak idag. Skulle handla på Ica, i charkdisken stod hon som tidigare jobbade på macken. Liten by, ja. Hon hade bytt bort pumpar, diesel och rullvarmkorven och var strålande glad för det. Hoppas hon kommer att trivas och att hennes entusiasm kan smitta av sig till övrig personal.

måndag 26 augusti 2013

Sanning

Måndag. Klippte mig i fredags, trodde jag var nöjd. Hela helgen har jag gått och retat upp mig på vissa strån som inte alls följde mallen. Och mönstret har jag insett är detsamma varje gång. Är nöjd när jag lämnar salong, frisyren har petats på plats mer än att ha klippts som jag ville. OCH JAG MÄRKER DET INTE ENS.

Idag åker jag dit igen, och jag inser att i ärlighetens namn borde jag ta upp problemet. Är fan trött på de här små korrigeringsbesöken - efter varje klipp. Men det är svårt, att berätta för någon att hon inte utför sitt jobb på det sätt som gör mig nöjd. Enklare att bara byta....

söndag 25 augusti 2013

I min världTog en liten minisemester i eftermiddags. Ensam. Körde till Sandskogen, sprang på de mjuka stigarna i den doftande barrskogen. Njöt. Barrskog i sensommarsol, visst är det en bra grej? Får alltid så behagliga minnen av det. Barndom, evighetslång sommar, kåda under fötterna. Och eftersom jag hade slängt in en handduk och baddräkt i bilen och värmen fortfarande fick luften att dallra gick jag ner till stranden. Mycket tomt, några som satt och fikade, ingen som badade. Höga vågor. 

Det var inte kallt, det var bara skönt. Simmade en slag och lade mig sedan att torka. Andades. Var. Dagens bästa minuter.

lördag 24 augusti 2013

Fler som jag

Måste nypa hårt ibland, i armen för att fatta hur jäkla bra jag har det. Allt är i min hand, kan göra mitt liv till drömmen jag har. Men varje dag behöver jag påminna mig. Lite blicka inåt och med annat perspektiv se sakerna med de rätta valörerna. Och framförallt, inte förringa min egen förmåga.

Dagens pepp (har ju tidigare flaggat för att jag ev kan ha lite sunkig musiksmak i vissa lägen), iallafall här är den! Såg för övrigt Kodjo mima till den i Morgonpasset i morse, skrattade så jag grät. (Ja jag är lättroad också.)

fredag 23 augusti 2013

Och sen ba...Fick håret klippt. Och rådet att jobba med, inte mot håret. Låta det vara i sitt eget fall, och säg så här: jag har inga problem alls med det. Hatar att föna, orkar inte styla. Torka med handduk, och voilà klart. 

Jante wtf - jag kör på

Älskar ju min nya drog. Löpningen. I morse sprang jag femton kilometer, tiden är ett skämt men terrängen...Den är inte att leka med, höjdskillnad på 250 meter betyder backar både upp och ner hela tiden. De flacka partierna är rena promenaden i parken, med underbar utsikt. Högst upp på åsen, jag kan inte se mig mätt. Och är det tidig morgon med lite dimma nedanför, dagg och soldis, då dör jag lite grann. Så outgrundligt vackert. Där och då är jag lycklig. Sen går benen av sig själva, och egentligen är det bara sista kilometern rakt uppför som suger. Skärper ihop mig, hälsar glatt på någon granne (alltid då i slutspurten) och kör in i kaklet. Och idag blev det extra mysig frukost efteråt, vår bröllopsdag. Kaffet, yoghurt med hallon, ostmackor, vetegräsjuice.

En grej med löpningen är att den inte är helt kompatibel med hundarna. De följer icke med, min egen tid är bara min. Men sedan efter frukost måste de få sitt, promenad i skogen. Jag brukar tänka att de får en tur där de kan stanna och nosa på allt de vill, jag går i långsamt tempo med rak rygg. Mediterar lite vid fälten, strosar vidare långsamt. Och är så jäkla tacksam över kroppen och min tid.

torsdag 22 augusti 2013

Säger allt, och inget


Satt med min kompis på Davidshall. Gillar på något sätt de kvarteren, blandningen av människor. Lagom polerat Malmö. Känner mig hemma, mitt lilla mini-Söder med allt inom räckhåll. Varsin cappuccino, varmt, mycket folk, torghandeln, duvorna, tobakslukten. Pratade om semestrar, hösten, allt det vi ska göra sen. Sen när mörkret kommer, när vi ska läsa böckerna, när vi ska gå på alla utställningar. Om vi gör hälften av det vi bestämde kommer vi ha fulltecknat. Men är väl just det, med själva planeringen. Halva nöjet, att tänka fundera och drömma.

onsdag 21 augusti 2013

Cause I'm worth it

Det är visst onsdag idag. Ett glas vitt och en skål nötter, för att jag är så värd det. Man ska visst inte använda ätbara grejer som belöning, men det skiter vi i...

tisdag 20 augusti 2013

Irro


Det finns en grej jag har svårt med. Blickarna. De där från män, de där blickarna som värderar granskar söker uppifrån och ner. Ögonen som placerar sina intryck på en skala, och låter poängen lysa igenom. En känslighet hos mig som jag inte vet var den kommer ifrån. Eller kanske anar jag - en dålig dålig relation precis i vuxengränslandet. Någon jag inte borde mött. Satte spår som inte går att tvätta bort.

Min smak avspeglar sig ganska väl i detta. Gillar inte kroppsnära, inte höga klackar, inte urringat. Androgynt är frihet för mig. Boots, boyfriendjeans, min mans skjortor över ett linne...typ. Har blivit min  stil.


måndag 19 augusti 2013

19 augustiJag vaknade tidigt och ringde min mellanunge. Sista samtalet innan hans plan lyfte. USA i ett halvår, och det är bara att inse att banden tänjs ut. Han kommer att växa, jag kommer att växa och vi kommer att kramas hårt sedan. 

Ibland känner jag den stora förvåningen över att mina barn har blivit så stora. Det var ju bara alldeles nyss jag var stolt över att ha fått tre små troll innan jag fyllde trettio. Kommer ihåg hur mannen och jag satt med varsin kaffekopp på Ritorno vid Vasaparken, dagen innan sista ungen skulle snittas ut. Förväntningar som nästan kändes förbjudna, att hoppas och ta något för givet. Ett under som skulle komma, ett litet skrynkligt barn som skulle ta sina första andetag. Händer varje sekund, ett mirakel. Allt det här, för tjugo år sedan. Går inte att greppa...

fredag 16 augusti 2013

En annan bra

I går kväll såg vi klart "Laurence anyways". En sån där film som stått på min lista, men som inte hanns med. Identitet, kön och vad som är viktigast i livet. Kärlek. Om hur vi speglar oss i varandra, och vad vi värderar högst. Jag älskade den, men låt mig säga det var inte enbart jubel i soffan. Mannens tusen frågor. Är det där hon? Varför valde han det? Varför har han alltid knytblus? Vems är barnet? Jag har lovat att han ska få välja film nästa gång. Blir antingen Bond eller Die hard. Män är väl ganska förutsägbara va? Den enda befogade frågan var väl den om knytblusen. Jag undrar faktiskt också lite över det. Alltid alltid när transsexuella eller transvestiter väljer kvinnokläder åker den fram. KNYTBLUS. Jag har aldrig knytblus, känner heller ingen annan som har det...

torsdag 15 augusti 2013

Tack för kaffet

Sprang. Åt tre ostmackor, drack två kaffe. Ska bädda sängar, ska gå med hundar. Skriver några meningslösa blogginlägg, raderar skiten. Behålla eller inte - det är frågan.

Och om någon har tid över, lyssna på Värvet och Kristoffer Triumfs intervju med Anna Mannheimer. Så ofattbart bra, verkligen. Mycket kloka grejer om att vara människa...


måndag 12 augusti 2013

Solidaritet

Gick upp 5.30, bara för att jag inte måste. Tänkte väl inte speciellt mycket på alla stackare som börjar jobba efter semestern, jag gjorde det för att jag älskar mornar som är så där krispigt kalla i vinden och har en mild sol som värmer i lä. Augusti när det är som bäst väl? Sen är det det här med stunder av reflektion och ensamhet också. Tyst i huset, ingen kräver min röst och mina tankar. Äga en minut av sitt eget liv. Den största gåvan och lyxen, liksom att uppleva kontrasten några timmar senare mitt i bruset.


lördag 10 augusti 2013

Lördagskvällen

Två timmar för att fixa värsta peppiga löparlistan. Ganska sunkiga låtar. Men som jag älskar att dopa mig med snabba beats, längtar till söndagsmorgonens runda. Annars då? Nötter och vin, skotsk deckare och alla levande ljusen. När mörkret kommer tidigare, står jag beredd...drar gärna på mig en tjock tröja sen och sitter på altanen och spanar efter stjärnfall.

En annan grej idag, har tröttnat på sudoku börjat med korsord istället. Ombyte förnöjer och bla bla bla. Dessutom kan man fuska ohämmat, googlar allt det där som ligger längst bak i filerna och inte vill fram.  Jag är ganska nyfiken på hur jag blir som äkta pensionär, jag menar vissa kriterier har jag ju tydligen tagit till mig redan...dock, bingo kommer det inte att bli...ej heller gungstol. Fast mark och inga slumpgeneratorer, något sånt tror jag det blir då om hundra år.

fredag 9 augusti 2013

Latte+Haag=sant


Gåshud

Man är nog lite dum. Innerst inne vet man det, men så trotsar man den inre smarta rösten och gör ändå. Handlar såklart om balansen, att inte bara köra på. Och att inte glömma tanka. Resten av den här dagen ska jag vara blick stilla. Äta. Bli varm igen. Och lyssna på Erik Haags sommarprat.

Sugigt

Några grejer jag INTE gillar:
- nätverk som inte levererar (pratar om internet)
- förhårdnader på fötterna av i övrigt perfekta löparskor
- blå tånaglar som inte beror på Chanel Blue Satin

Men sen tänker jag att det finns rätt mycket bra också. Massor av finfin natur, fälten och utsikten. Min gård med kullersten. Massive Attack.

onsdag 7 augusti 2013

Sitta ute

Prestera är inte direkt min grej. Idag har jag gjort absolut ingenting. Läst lite spridda grejer, tränat en sväng, mixat en basilikaolja. Och nu tillbakalutad i en stol på altanen med kaffe och radio. 

tisdag 6 augusti 2013

Vitello tonnato

För mig är sommarmat tunna skivor kalvkött på en bädd av ruccola och med en sås av tonfisk till. Finns inget godare, med kapris till. Och som tur är finns denna rätt i en helt perfekt version på Vapiano. I kväll åt de andra pizza, jag tog en sallad och vitellon. Så. Jäkla. Gott. Espresso efteråt, och jag är nöjd.

måndag 5 augusti 2013

Oviktigt


Och obs att jag idag lovat att göra inpackning.

Monday blues

Jag har lyxen att få känna så, lite down bara för att allt blir så påtagligt. Lever inget vanligt liv, lever utanför det som kallas förvärvsarbete. Saknar den rutinen, men vill samtidigt vara i min egen rutin; en som innebär att jag kan vårda min kropp och ta hand om det som är smärta.

Och hur jag börjat dagen? Hett idag. Skog, svalka, stanna upp. Sedan frukost, med två extra koppar kaffe...

För övrigt gick jag på bio i lördags. Bon Appetit. Franskt om att lyssna på sin inre röst, och värna sin integritet i en mycket lättsam tappning. Kvinnan som delar med sig av sin kokkonst till presidenten och slår ner allt gubbigt motstånd. Gick från den svala bion med en skön känsla av att det viktigaste du som människa bär med dig är din inre röst.

lördag 3 augusti 2013

Augusti, summeringDet är något speciellt med de här dagarna i augusti. Så varma, hetare än man önskar och med luften vibrerande av sensommarens alla dofter. Vi tar morgondopp och simmar i vågorna tills huden blir skrynklig, dricker kaffe efteråt i sanden och blir varma igen på några minuter. På kvällen är allt stilla, hästarna i hagen rör sig oroligt röster hörs på mils avstånd. 

Jag försöker tänka att allt är här för att njutas av. Passa på medan luften har de här varma stråken, och ha långa samtal med barnen innan de åker tillbaka till sina egna liv. Vi tänder grillen varje kväll, rör ihop såser, marinerar och dricker ett glas vin. För ganska nära huden ligger den här känslan av att allt snart har dragit förbi. Sommaren kommer osvikligt att övergå i höst, trots att vi trodde den var oändlig i början av juni. Så dubbla känslor. Men mest av allt är jag nog glad att jag hittar tillbaka till lugn och ro, med vetskapen att vi har varit i en mestadels lycklig bubbla under vår sommar tillsammans.