onsdag 26 oktober 2016

Dagens vetenskapliga

Orimligt stressad idag. Gruppaktivitet, psykologen, akupunktur, två besök. Jag är helt slut, samtidigt som ångesten når orimliga nivåer. Vill skrika, önskar mig ett hav att doppa mig i, en het bastu. Då skulle jag vara nöjd. Eller? Kanske inte helt, men jag saknar iskylan mot skinnet och hettan efteråt. Det är något med kontrasterna som ger mig lite tillfällig ro.

Mest lärorikt var det hos psykologen, hon berättade om en studie gjord efter andra världskriget om svält och återhämtning. Kan inte på ett elegant sätt sammanfatta resultaten, men jag kände igen alla effekter alltför väl. Både till kropp och själ.

I vetenskapens objektiva blick kan jag enklare än i känslor finna min motivation till ett annat liv. Jag tänker på sviktande kognition, så jobbigt att märka att färdigheterna inte återkommer trots att portionerna jag äter är enorma (eller helt vanliga portioner egentligen, men allt är ju relativt). Att det tar många månader innan hjärnans kapacitet når upp till den fulla potentialen är bara att hacka i sig. Äta sova äta sova äta sova...på repeat. Kroppens återhämtning känns för jobbig att ta in just nu, jag är smärtsamt medveten om att jag måste gå upp i vikt, kroppen behöver, men jag har svårt att förlika mig med tankarna på normalvikt. Jag fokuserar istället på håret, vill ha tillbaka min vanliga kvalitet. Tur i oturen är att jag hade extremt bra utgångsläge, och jag vågar lita på att det kommer att återhämta sig med tiden. Resten försöker jag ta med en axelryckning, inte helt sant att det går men jag säger till mig själv att en kropp som fungerar är en bra kropp som duger.

2 kommentarer: