lördag 29 oktober 2016

Färg och form

Endast en sak kan jag helt och fullt kontrollera här. Alltså till hundra procent stå för alla alternativ. Om det är svårt? Ja. Jag önskar hela tiden andra kläder än de jag har här, skickar önskelistor till mannen och han försöker efter bästa förmåga finna det jag begär. En liten hake där att han är ganska dålig på att identifiera färgerna i spannet mellan grönt grått brunt. Och ganska mycket i min garderob kan sorteras i den färgskalan. Jag tycker synd om honom, men tappar ändå humöret, fuck, exploderar när fel randig tröja dyker upp, eller när den khakigröna Katherine Hamnett-tshirten inte går att hitta. Hur svårt kan det vara?...Jag ser den framför mig i min byrålåda, har örnkoll men det är ju bara det att jag inte är där.

Frihet är ett så relativt begrepp, jag tänker på mitt liv just nu. En duk uppspänd i given ramstorlek, med färgerna som råkade ligga närmast tillhands. Stället med penslar. Någon är ny och lyxigt mjuk, de flesta andra hårda och förtorkade. Jag måste börja processen med att vårda och mjuka upp redskapen, denna gång skall allting ske från grunden. Tänker jag mig.

Men när utevistelsen (en personal är med och vi ska sitta stilla på en bänk) blir med en skötare som inte vet, och hon föreslår att gå en runda och sjukdomen bara skriker hurra och gör kullerbyttor av glädje. Fucking tjugo minuter av extra promenerande, det är så tveeggat att förhålla sig till. Min friskare halva säger nej, den sjuka blir som sagt mycket nöjd med denna utevistelse. Och sen släpper jag taget och bara är i den stunden utan att värdera. Går i lövhögar, plockar några kastanjer med Lars Winnerbäck i lurarna. Melankoli, visst är det en känsla som är lite bitterljuv? För övrigt var denna personal samma som igår erbjöd mig ett glas äppeljuice till mackorna när mitt kaffe var för länge sedan urdrucket. Man finner sina smitvägar, hålen att slinka igenom, och jag noterar dem med mitt fragmentariska minne.
3 kommentarer:

 1. Jag hajar inte det där med att man inte kan få bådd kaffe och juice? Givet att man äter sin mat så är det väl bara bra med ett extra glas juice?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker friska men i den sjuka världen finns alltid dubbla motiv. Man fattar inte...

   Radera
 2. Ok, vill du berätta om det dubbla motivet, bara för att jag ska förstå.
  Stor kram, med värme!

  SvaraRadera